Boxerär en hundras som kommer ifrån den tyska bulldoggen Brabanter Bullenbeisser. Den har en kvadratisk kroppsform, den är kraftig och är muskulös, men det mest karaktäristiska är rasens platta nos.

Utseende

Boxern har en kvadratisk kroppsform, kraftig och muskulös. Mest karaktäristisk är den platta nosen. Mankhöjden är 57 – 63 cm för hanhundar och 53-59 cm för tikar. En hanhund ska väga över 30 kg och en tik runt 25 kg. Pälsen är kort och slät. Färgen kan vara gulbrun eller tigrerad, med eller utan vita tecken. Det finns vita boxrar men man får inte ställa upp i utställningar med dem.

Tidigare föreskrevs att svansen skulle vara kuperad, men kupering förbjöds i Sverige 1989.

Ursprung

Boxern härstammar från den tyska bulldoggen Brabanter Bullenbeisser. Bullenbeissern var en kamphund som kämpade mot tjurar och skulle hänga sig fast i tjurens känsliga mule. När man korsade in den engelska bulldogen och hundkamper blev förbjudna i Tyskland så började folk ha dem som familjehundar. Med hjälp av bra avel så har man nu fått bort all aggressivitet och boxern är en familjehund. Boxern börjades användas som jakthund som användes för att hålla fast bytet tills jägaren kom. Till denna uppgift behövdes starka och tåliga hundar. Brabanter Bullenbeisser korsades med den Engelska bulldoggen i slutet av artonhundratalet, för att skapa dagens boxer. Den första rasklubben, ”Boxer Klub” bildades 1895 i München. Boxern boxas med framtassarna och har kanske på så sätt fått sitt namn boxer.

Egenskaper

Boxern är en brukshund, det vill säga en arbetande hundras. De kräver därför en hel del tid och träning av sin ägare för att må bra. Den används bland annat som polis- och väktarhund, servicehund och räddningshund. Den mognar sent och förblir ofta flamsig och full av upptåg hela livet. Då det är en stor och framför allt stark hund är det extra viktigt att vara noggrann med uppfostran om den ska fungera i vardagen.Den är en bra familjehund och gillar småbarn och har bra tålamod med dem också.

Källa: Wikipedia