Tax en hundras som ingår i gruppen grythundar.

 

Ordet tax kommer från tyskansDachs vilket betyder grävling. Rasnamnet är en förkortning av Dachshund, vilket förklarar ordhärkomsten. Numera kallas taxen vanligtvis Dackel i Tyskland. Denna hund förekommer i tre hårlag, korthårig, strävhårig och långhårig, samt tre storlekar, normalstor tax, dvärgtax och kanintax. Sammanlagt finns nio varianter.

 

Rasen har funnits i Sverige sen 1600-talet, möjligen ännu tidigare. 1968 hade samtliga varianter registrerats i svenska kennelklubben.

Den korthåriga normalstora taxen är förfadern till de andra. Den populäraste taxen är den strävhåriga normalstora. Den är en mångsidig jakthund samt en trevlig familjehund.

 

Taxen är också känd för sitt envisa lynne och sin starka vilja. Den lär sig snabbt vad som är rätt och fel. Dess uppfostran måste vara sträng så att den från början lär sig vem som är ledaren i ”flocken”. Eftersom taxar avlats för att ha ett bra, starkt, skall så låter de ofta som betydligt större hundar. De har också ibland lätt att skälla när de vill något, vilket är helt naturligt med tanke på deras arv.

De svenska taxarna används främst till drivande jakt, men även grytjakt förekommer. De sydeuropeiska taxarna anses vara något ”skarpare” och används mer till grytjakt än de svenska.

 

Man måste normalt låta plocka de strävhåriga taxarnas päls ungefär två gånger per år. De korthåriga saknar nästan helt det behovet. Vissa taxar har i pälsen en mörkare rand på ryggen som brukar kallas ”jaktrand”. Förr trodde man att sådan antydde att taxen var bättre på jakt, men det tycks bara vara folktro.

 

 

Källa: Wikipedia